Kiasmassa ensi-iltansa saava Maija Nurmion Dark Dances -tanssiteos kutsuu katsojia hengittämään ja kuuntelemaan mitä hengitys kertoo

Esityksen tanssijat Ervi Sirén ja Jonna Eiskonen, kuva: Kansallisgalleria, Petri Virtanen

Tänä keväänä Kiasman Kuin kotonaan -kokoelmanäyttelyyn liittyvässä esityksessä päästään todistamaan kiehtovaa yhdistelmää nykytaidetta ja filosofiaa, kun koreografi Maija Nurmion uusi tanssiteos Dark Dances saa ensi-iltansa 27.3.2024. Teos tutkii identiteetin ja maailmankaikkeuteen kuulumisen kysymyksiä kolmen eri-ikäisen tanssijan kautta. Tanssiteokseen kuuluu myös vapaavalintainen hengitystyöpaja. 

Visuaalisesti avara ja syvään hengittävä teos keskittyy ihmisen sisäisen maailman ja ruumiin kantaman historian purkamiseen. Teos syventyy hengitykseen, joka on keskeinen inhimillisen aistillisuuden ja haavoittuvuuden ilmaisija. Se ottaa kiinni intiimistä, hauraasta, elinvoimaisesta, hullusta ja vapaasta. Teos pohtii myös ihmisen kytkentää muuhun elolliseen hengityksen kautta.

"Dark Dances ehdottaa pysähtymistä oman kehotiedon äärelle, jotta voisimme kuulla ja ymmärtää, mitä meissä on käynnissä.", Nurmio kertoo. Nurmion mukaan elämme maailmassa, joka on suunniteltu häiritsemään yhteyttä itseen. Ruumiin tieto on synnynnäistä, kuitenkaan koulutusjärjestelmässä tai kapitalistisessa yhteiskunnassa ei ole mitään, mikä ehdottaisi sen kuuntelemista, siitä oppimista. Hengityksen teema on myös henkilökohtainen ja Nurmion koreografiseen praktiikkaan nivoutuva. Kysymys siitä kenellä on tilaa hengittää, on yhä ajankohtainen.

Teoksen työryhmään kuuluvat tanssijat Jonna Eiskonen, Marlon Moilanen ja Ervi Sirén, jotka ovat iältään 30-75 vuotta, sekä puku-, valo- ja äänisuunnittelijat Kirsi Gum, Heikki Paasonen ja Miikka Ahlman. Dark Dances on heidän ensimmäinen yhteistyönsä, ja se rakentuu solististen esitysten ympärille, jotka hyödyntävät vahvasti hengitystä.

Dark Dances -tanssiteos antaa yleisölle mahdollisuuden uppoutua elämänjanoiseen esitykseen, jonka hengitys tunnustelee elämän ja kuoleman rajapintaa. Samalla se herättää kysymyksen: minkälainen jälki meistä jää? Yleisön jäsenillä on mahdollisuus osallistua Nurmion vetämään, teoksen maailmaan virittävään hengitystyöpajaan tuntia ennen esitystä.

Työryhmä:
Tanssi: Jonna Eiskonen, Marlon Moilanen & Ervi Sirén
Koreografia: Maija Nurmio
Pukusuunnittelu: Kirsi Gum
Valosuunnittelu ja lavastus: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Miikka Ahlman
Osatuotanto: Maija Nurmio, Esitystaiteen seura & Kiasma-teatteri

Esitykset: 
27.3.2024 klo 18–19.30
2.4.2024 klo 18–19.30
4.4.2024 klo 18–19.30
6.4.2024 klo 15–16.30
9.4.2024 klo 18–19.30
11.4.2024 klo 18–19.30

1. kerros, Kiasma-teatteri, Liput: 25 / 15 € /  Ikäsuositus n. 13v. Lippuun sisältyy pääsy näyttelyihin esityspäivänä
Lippuja voi ostaa Kiasman sivuilta osoitteesta: https://kiasma.fi/esitykset/maija-nurmio-dark-dances/

Next
Next

Tekoäly ja teknologia kentauri2050 -teoksen toteutuksessa