Paradisaea värittää koko perheen hetken

Anna-Sofia Sysserin ja työryhmän Paradisaea -teos sai ensi-iltansa Kutomolla Turussa 22.8.2021. Teos on Esitystaiteen seuran ja Ehkä-tuotannon yhteistuotanto, jota esitetään Helsingissä Kanneltalossa 9.-11.9.2021. Lisäksi Kanneltalossa avautui elokuussa teokseen liittyvä taidenäyttely Eloa!, joka toimii esityksen lavasteena. 

Kaikenikäisille ja erityisesti lapsille suunnattu teos kannustaa lempeään yhdessäoloon niin kanssaeläjien kuin ympäristön kanssa. Lähtökohtana teokselle ovat toimineet paratiisi- ja lavastajalinnut, joilla on mielenkiintoisia soidintansseja ja majarakennelmia.  

Kuva: Tuuli Oikkonen

Kuva: Tuuli Oikkonen

Mistä idea teokseen tuli, ohjaaja Anna-Sofia Sysser?

”Teoksen historia on jo aika pitkä. Ensimmäisen kerran työskentelimme lähes saman työryhmän kanssa aiheen ympärillä vuonna 2015. Olin vähän sitä ennen sattunut katsomaan dokumentin paratiisilinnuista ja vaikutuin suuresti niiden muodoista ja liikkumisesta. Minua alkoi kiinnostaa, millaisia keinoja ihmisellä olisi luoda jotakin samankaltaista kehollaan. Siitä aihe lähti kasvamaan metaforisemmaksi ja soidintanssien hurmaaminen vertautua esiintymiseen. Jokaisellahan meillä on tarve tulla nähdyksi. Tiedostan tietenkin, että kaikki teoksessa on ihmisen tulkintaa siitä, mitä samastumispintoja voimme luoda lintuihin.” 

Mikä tässä vuoden 2021 versiossa nousi erityisen tärkeäksi?

”Tässä uudessa versiossa vahvistui empatia ja pyrkimys samastumiseen, mihin varmasti korona-aika osittain vaikutti. Tuntuu entistäkin tärkeämmältä luoda aikaa kohtaamiselle ja yhdessäololle. Alun perin olisin halunnut kehittää yleisön huomioimista ja mahdollista osallistamista pitemmälle tässä teoksessa, mutta korona rajoitti sitä mahdollisuutta. Toisaalta tähän teokseen tuli mukaan taidenäyttely, joka tuo Kanneltalon esityksiin aivan oman maailmansa. Lisäksi olen vuoden 2015 jälkeen saanut oman lapsen ja olen saanut havainnoida läheltä lasten tapaa olla yhdessä, leikkiä ja saada yllättäviä assosiaatioita. Se on varmasti vaikuttanut tähänkin prosessiin. Samoin kuin se, että ilmastonmuutos on yhä enemmän osa arkipäiväämme ja tuntui, että on pakko sisällyttää teokseen se tosiasia, että ihminen uhkaa lintujen elintilaa. Siitä huolimatta ja jopa näiden tämänhetkisten synkeiden näkymien takia, olemme halunneet korostaa askartelun logiikkaa, sellaista nautinnollista tapaa lähestyä elämää, koristautumista ja koristelua.”

Korona siirsi tämän teoksen ensi-iltaa yli vuodella. Miten muuten se vaikutti prosessiin?

”Eniten vaikutti se, ettei esityksessä voinut olla kontaktia yleisöön fyysisesti. Vapaa leikki on ollut rajallista koronarajoitusten takia. On vain pitänyt hyväksyä olosuhteet ja välillä uudelleenarvioida omia käsityksiään taiteesta ja työn tekemisestä. Toisaalta on uskomatonta, että teoksen kaikkein koreografisin kohta on tehty täysin etänä Zoomin välistyksellä.”

Kuva: Tuuli Oikkonen

Kuva: Tuuli Oikkonen

Kenen haluaisit näkevän teoksen?

”Tämä teos on kaiken ikäisille ihmisille, jotka haluavat elämäänsä väriä, lempeyttä ja unelmointia. Olen nimenomaan halunnut haastaa itseäni tekemään teoksen, joka olisi kaiken ikäisille. Toivon, että teoksesta välittyy kunnioittava huolenpito, ja ihmiset kokevat lempeän yhdessäolon merkityksen ja tärkeyden. Esitys muistuttaa myös monimuotoisuuden rikkaudesta. Toivon, että tämä on esitys, jossa voi kerätä itseensä energiaa ja rauhaa.”

 

Veera Lamberg

Kirjoittaja on Esitystaiteen seuran tuottaja ja tanssitaiteilija.

***

Paradisaea-esitykset Kanneltalon galleriassa 9.9. kello 17 & 10.9. kello 17 ja 11.9. kello 11 & 13

Ohjaus: Anna-Sofia Sysser 
Esitys: Marjut Maristo, Katja Sallinen ja Sophia Wekesa 
Äänisuunnittelu ja musiikki: Jonna Karanka 
Valosuunnittelu: Ina Niemelä 
Puvustus: Enni Suominen ja työryhmä 
Luova tuottaja: Veera Lamberg 

Kesto: noin 30 min
Kieli: suomi

Esitykset ovat ilmaisia, mutta lippuvaraus pakollinen osoitteesta: leena.rasanen@hel.fi



Eloa! -näyttely Kanneltalon galleriassa 18.9. asti

Näyttelyn taiteilijat: Jonna Karanka, Ina Niemelä, Enni Suominen & Anna-Sofia Sysser



Esitystaiteen seura järjestää myös webinaarin lastenesitysten tekijöille 16.9.2021! Lue lisää täältä.

 

 

 

Previous
Previous

Etsitkö töitä? -kirja julkaistiin 23.9.2021 Poesian kustantamana

Next
Next

Seminaari 16.9. kello 13-15.30 Zoomissa: Mitä lapset ja taiteilijat harjoittelevat? - Nykyesitys yhdessäolon paikkana